tiistai 19. huhtikuuta 2016

Prahan tärkeimmät nähtävyydet

Täällä alkaa olemaan täysin kesä (ainakin suomalaisen mittapuulla). Lämpötilat pysyttelee mukavasti yli 15 asteen ja aurinkokin paistaa useimmiten :) Samalla on joutunut huomaamaan että vaihtoajastakin on jo yli puolet käytetty ja  seikkailua on enää reilut kaksi kuukautta jäljellä. 

Vaikka kurssien eteneminen on ollut melko rauhallista alkavat tentitkin jo uhkaavasti lähestyä ensimmäisten ollessa jo Toukokuun alussa. Suurta paniikkia tenteistä ei ole vaan kurssit ovat sujuneet ilman suurempia ongelmia ja pienellä kertauksella kuvittelen tenttienkin menevän ilman ongelmia läpi. Alussa pelottaneeseen mikrobiologiaankaan ei ole menty liian syvälle vaan kurssi on pysynyt sopivan yleisellä tasolla. Oikeastaan ainoastaan Tšekin kieli on vaarassa jäädä hylätyksi, mutta katsotaan nyt rauhassa miten käy.

Tällä kertaa blogin varsinaisena aiheen ovat Prahan tärkeimmät nähtävyydet:


Prahan linna ei ole niinkään perinteinen puolustuslinnoitus vaan muurin ympäröimä alue, jolla sijaitsee useita palatseja, kirkkoja ja muita rakennuksia. Linnan alueella sijaitsevat esimerkiksi nykyinen presidentin linna, joka ei normaalisti avoinna yleisölle, näyttävä pyhän Vituksen katedraali ja aikoinaan väitetysti alkemistien käytössä ollut ”kultainen tie”, joka toimii nykyään jonkinlaisena museona entisaikojen käsityöläisalueesta. Linnan alueen tutkimiseen voi helposti kuluttaa lähes koko päivän, varsikin jos ympäröivät puutarhat ja välittömästi alueen lähistöllä olevat putiikit lasketaan mukaan.




Linna sijaitsee Prahan vanhaan kaupunkiin ja nykyiseen keskustaan nähden väärällä puolella jokea. Joen tältä puolelta löytyvät myös Petřín mäki, jossa sijaitsevat laajahko puisto ja Pariisin Eiffel tornilta näyttävä näköala torni, josta saa hyvät näkymät joka puolelle Prahaa. Joen tällä puolella sijaitsevat muista tunnetuista nähtävyyksistä myös ns. John Lennon Wall, Petřínin edustalla oleva kommunistisen ajan kärsimysten muistomerkki ja Mikulášin kirkko, jossa on myös mahdollisuus nousta torniin katselemaan näkymiä.














Linnan puolelta kaupunkia vanhaan kaupunkiin kannattaa siirtyä Kaarlen siltaa pitkin, joka on yksi Prahan tunnetuimmista maanmerkeistä. Siltaa reunustavat molemminpuolin lukuisat patsaat ja sillan kummassakin päädyssä on pieni linnake. Silta on myös varsinkin kesäaikaan täynnä  kaupustelijoita ja katutaiteilijoita yrittämässä viedä turistien rahat. Vanhan kaupungin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat keskusaukion ympärillä. Tunnetuimpana vanhakaupungintalo ja sen seinässä oleva astronominenkello, joka järjestää tasatunnein suuren spektaakkelin (rehellisesti kovin kauaa ei shown odotteluun kannata tuhlata, jos ei satu paikalle sopivaan ajankohtaan...) Vanhasta kaupungista löytyy myös Prahan juutalaiskorttelit ja kuulemma Euroopan kaunein synagoga





















Prahasta ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy toki lisääkin linnoja, tunnetuin ehkä Vysehradin kaupunginosassa, jossa on myös pidetään lauantai aamupäivisin suuret markkinat. Lisäksi löytyy useita mielenkiintoisia museoita ja muutakin kulttuuritarjontaa teatterin, oopperan yms. muodossa melko edullisestikin, kuin myös urheilu tapahtumia joka lähtöön. Eläintarhakin on.


maanantai 4. huhtikuuta 2016

Maaliskuun seikkailut

Hups. Liki kuukausi mennyt edellisestä postauksesta ja melkoista kiirettä onkin pitänyt, toki pelkästään opiskelun takia :D

Rehelliseti paikallinen opiskelu tahti tuntuu todella löysältä ja välillä on hieman haastavaa raahautua koko pitkä matka yliopistolle yleensä vain yhden luennon takia, eikä kotona opiskelukaan aina onnistu. Tuntuu hieman oudolta että parikuukautta on jo mennyt ja kurssit ovat vaivoin ylittäneet puolen välin eikä oikeastaan mitään harkkatöitä ole tehtävänä. Ainoastaan pari 10 minuutin pp-esitystä, joiden DL ovat joskus toukokuun puolella, ja läksyjä tsekin kurssilta.

Muutenkin arki on asettunut aika hyvin raiteilleen, eikä kaupassa/ravintoloissa/baareissa käynnit enää aiheuta turhaa miettimistä maan tapojen osalta ja myös kaupungilla liikkuminen mihin aikaan tahansa sujuu ilman ongelmia, kunhan poikkeavista järjestelyistä tiedotettaisiin joskus myös englanniksi.

Opiskelija elämäätäälläkin riittää ja erilaisia pippaloita on vaikka joka päivälle. Lisäksi ESN järjestää erilaisia aktiviteettejä esimerkiksi kulttuuri-iltojen muodossa. Niissä erimaista tulevat opiskelijat esittelevät omaa maataan ja yleensä tarjolla on kyseisen maan perinne ruokia (budjetin rajoissa, usein juoma kulttuuriin keskittyen...). Yleiseti aktiviteetit opiskelijoiden kesken ovat melko samanlaisia kuin Suomessakin: urheilua, peli-iltoja, bileitä jne.

Yksi suuri ero Prahassa on Suomeen nähden. Nimittäin Prahan sijannilta Keski-Euroopaassa on helppoa ja halpaa matkustella eri puolille ja tällä kertaa käydään läpi muutamia kohteita, joita maaliskuun aikan tuli koluttua. Tarkoituksena on vielä myöhemmin keväällä ainakin pariin muuhun paikkaan reissata. 

Bratislava: Prahasta Bratislavaan matkustaa bussilla n. 4 tuntia. Bratislava on monin tavoin hyvin samankaltainen kaupunki kuin Praha ja muutenkin Slovakia ja Tšekki tuntuivat varsin samankaltaisilta mailta. Bratislavan tärkeimmät nähtävyydet ovat vanhankaupungin ympäristössä sekä Bratislavan linna. Linna sijaitsee kaupunginlaidalla olevalla kukkulalla ja on ilmeisesti vastikään entisöity. Vaikka linnan piha-alueet ovat edelleen osittain korjauksien kohteena on linna erittäin komea vierailukohde. Myös vanhakaupunki on mielenkiintoista aluetta monine vanhoine rakennuksineen ja museoineen.

















Bratislavassa ei kuitenkaan varsikaan vielä näin aikaisin ollut hirveästi nähtävää (monia puistoja tms, mutta ne olivat vielä vähän vaiheessa), joten parempi vierailu aika olisi kesällä. Kaupunki on keskustan osalta todella pieni ja kävelen pääsee helposti joka paikkaan. Vietin kaupungissa 2 yötä perjantai illasta sunnuntai iltapäivään ja aikaa oli enemmän kuin tarpeeksi, halutessaan kaupungin juoksee läpi jopa yhdessä päivässä.

Vanhan kaupungin keskusauokio















Bratislavan hintataso on samalla tasolla kuin Prahassa eli suomalaisittain todella alhainen. Olut maksaa n. 1€ tuoppi ja ravintola annoksia saa pahimpien turistialueitten ulkopuolella alle selvästi alle 10€:lla. Myöskään museoiden tai linnan sisään pääsymaksut eivät päätä huimanneet ja opiskelija-alennuksia sai lähes joka paikkaan. Matkat maksoivat n. 10€ suuntaan ja majoitus hostellissa 9€/yö.

Krakova: Matka Krakovaan oli järjestetty ESN:n toimesta ja reissussa oli n. 40 osallistujaa. Matkustaminen hoitui tilausajona ja myös hostellimajoitus, päivällinen, kierrokset Auschwitzissa, Krakovan linnassa ja vanhassa kaupungissa kuuluivat hintaan, joka ESN jäsenelle oli 1800cr eli n. 66€ + mitä kukin juomiin ja muihin ruokailuihin tai matkamuistoihin halusi käyttää.

Lähtö oli lauantaina kello seitsemän aamusta ja n. kuuden tunnin bussissa istumisen jälkeen ensimmäisenä kohteena Puolassa oli Auschwitzin keskitysleiri/museo. Vaikka Auschwitz ei ole millään muotoa mukava vierailukohde suosittelen kaikkia Puolassa matkustavia siellä käymään ihan yleissivistyksenkin takia.  Kierroksen jälkeen bussissa oli alkuun aika hiljaista ennen kuin alettiin kunnolla lähestyä Krakovaa. Ohjelmassa ei lauantaille mahtunut muuta kuin illallinen ja vierailu paikallisessa yökerhossa.

sunnuntain herätys oli varsin tuskallinen, mutta hieman yllättäen kaikki selvisivät lähes sovitussa aikataulussa liikkeelle. Aamusta oli vuorossa vierailu Krakovassa sijaitsevassa Wawelin linnassa ja opastettu kävelykierros vanhassa kaupungissa. Kylmästä ja tuulisesta säästä sekä pienoisesta matkaväsymyksestä johtuen kierros jäi osalta vähän lyhyeksi ja lähdimme etsimään mukavaa puolalaista lounaspaikkaa aika nopeasti kierroksen siirtyessä keskus torilta kauemmaksi.


Reissu oli varsin onnistunut, vaikka olosuhteiden pakosta sunnuntain kaupunkiin tutustuminen jäikin vähän lyhyeksi. Krakova vaikutti ihan mielenkiintoiselta vierailukohteelta paremmalla ajalla ja pienemmällä porukalla.

Budapest: Ainakin toistaiseksi viimeisimpänä reissuna oli kolmen viikonlopun putken päättänyt pääsiäslomamatka Budapestiin. Meitä oli budapestissä samassa porukassa lopulta 13 henkeä, vaikka muitakin oli Prahasta erilaisille reissuille lähtenyt ja joihinkin törmättiin myös Budapestissa. Osa meistä matkusti vuokratulla autolla ja loput busseilla. Itse saavuin paikalle myöhään perjantaina, bussi Prahasta maksoi lopulta 16€ ja matka kesti vajaat 7h.

Porukan koosta huolimatta pääsimme helposti yhteisymmärrykseen viikonlopun suunnitelmista ja alustavasti aikatauluista (kun puolet on Italiasta/Ranskasta suunnitelmat eivät ikinä täysin pidä :D). Eli lauantaina lähdimme aamusta kiipeämään paikalliselle vapauden patsaalle, mäen huipulle sieltä laskeuduttiin tutustumaan budan linnaan ja kalastajien linnaketta ja Mariaksen kirkkoa. Keskieurooppalaisten kaupunkien nähtävyydet tuntuvat noudattavan kaikkialla samaa kaavaa: näköäalakukkula, linna ja kirkko. Joen toisella puolella oli vielä unkarin parlamettitalo, johon valitettavasti emme päässeet enää sisälle ja lisää näyttäviä kirkkoja. Hostelliin paluun jälkeen oli aikaa pienille nokosille ennen lähtöä illalliselle ja pienimuotoiselle baarikierrokselle.

Matiaksen kirkko
Unkarin parlamenttitalo
















Noin 3h unien jälkeen sunnuntaina suuntasimme (tällä kertaa metrolla) kohti yhtä budapestin lukuisista kylpylöistä. Muutaman tunnin uiskentelu ja erilaisissa altaissa rentoutuminen toimi ihan hyvänä krapulalääkkeenä, vaikka lupauksista huolimatta kunnollista saunaa kylpylästä ei löytynytkään :( Loppukin sunnuntaista kului rauhallisissa merkeissä Budapestin toisen linnan aluetta ja pääsiäismarkkinoita tutkiessa.


Paluu Prahaan oli edessä maanantai iltapäivästä. Ennen sitä oli vielä aikaa tutustua budapestin juutalaiskortteleihin ja viimeisiin näkemättä jääneisiin nähtävyyksiin, jälleen viimeisenä päivänä. Paluu bussi oli hieman kalliimpi 22€. Kolme hostelliyötä maksoivat yhteensä 25€.

Budapest on Prahaan ja varsinkin Bratislavaan verrattuna mittasuhteiltaan isompi kaupunki ja metroon tai muihin julkisiin joutuu turvautumaan useammin. Prahankin keskustan ja merkittävimmät nähtävyydet kiertää helposti pelkästään kävellen. Budapest on myös, jonkin verran kalliimpi kaupunki kuin Praha, vaikka suomalaiselle edelleen kaikki tuntuu melko halvalta.

Teen vielä myöhemmin keväällä tarkemman esittelyn Prahankin nähtävyyksistä ja paikoista joissa turistina täällä kannattaa käydä, kunhan ehdin itsekkin niihin kaikkiin tutustua. Esimerkiksi linnaan en ole vieläkään ehtinyt sisälle asti.