keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Fudista Prahassa

Vaihtoa on jo alle 2 kuukautta jäljellä, ja loma on hetkellisesti ohi. Kurssit lähestyvät loppua ja seuraavaksi edessä on tentti kausi. Koska omissa suunnitelmissa on kesäkuussa tehdä jo jotain ihan muuta kuin opiskella on edessä melko tiukka rupeama opiskelua. Toukokuun loppuun mennessä olisi tarkoitus läpäistä kaikki 5 tenttiä edes jossain määrin tyydyttävin arvosanoin. Lisäksi yksi viikko menee vielä labroissa, joten opiskeltavaa vielä riittää.


Tentteihin ei täällä tarvitse erikseen ilmoittautua ja päivätkin ovat melko vapaasti neuvoteltavissa kunhan ne sopivat kaikille kurssin osallistujille ja professoreille. Periaatteessa joustava ja opiskelija ystävällinen systeemi ei toimi käytännössä, ainakaan pelkästään vaihtareista koostuvilla kursseilla. Koska kaikkien kurssivalinnat, reissusuunnitelmat ja myös kotiin(töihin) lähtö on kaikilla hieman erilaset on kaikille sopivia päiviä liki mahdoton löytää. Varsinkin kun osalle kaksi tenttiä samalla viikolla tuntuu olevan täysin mahdoton ajatus. No kaikki päivämäärät on lopulta tiedossa ja kuukauden kuluessa nähdään, miten käy. Tarkemmin tenteistä ja labroista täällä kunhan ne on suorittettu kunnialla.

Sitten oikeasti tärkeiden asioiden pariin, eli jalkapalloa Prahassa:

20.04 FK Dukla Praha - AC Sparta Praha 1:2 (1:0), Na Julisce, Yleisömäärä: 5 762













Ensimmäisenä Prahan derby FK Duklan ja Spartan välillä. Ottelu pelattiin Duklan kotikentällä Stadium Na Juliscella. Stadion muistutti juoksuratoineen vahvasti Lahden hiihtostadionia, jos sen huolto olisi laiminlyöty noin vuosikymmenen ajalta. Eli kovin modernina tai viihtyisänä ympäristö ei voinut pitää, toki olut ja makkarat olivat hyviä ja halpoja ja palvelu pelasi kohtalaisen nopeasti. Liput peliin maksoivat opiskelijalle hieman yli 3€ (tuntemattomampia vierasjoukkueita vastaa hinnat ovat vielä halvempia).


FK Dukla on Prahan seuroista vähiten seurattu ja tuntemattomin. Se näkyi ja kuului myös ottelussa, kun n.75% yleisöstä tuntui olevan vierasjoukkue Spartan puolella. Kotijoukkueellakin oli jokunen kannattaja jonkinlainen rumpu omassa fanikatsomossaan, mutta he jäivät pahasti vierasfanien jalkoihin. Ottelun aikaan Sparta oli vielä tiukasti mestaruustaistossa mukana, mikä selittää sen fanien määrää ja innokkuutta jonkin verran. Yhtäkaikki vierasfanien sektorissa oli hyvä meininki päällä koko ottelun ajan.

Itse peli oli ensimmäiset 75 minuuttia melko keskinkertaista. Sparta piti palloa, mutta sen pelaaminen vaikutti melko ylimieliseltä ja aivan liian hitaalta. Dukla puolusti sinällään ihan hyvin ja keskittyi pallon kanssa suomalaistyyliseen roiskimiseen parille nopealle hyökkääjälle. Muutamasta paremmin onnistuneesta vastahyökkäyksestä yksi kuitenkin johti Duklan johtomaalin ensimmäisellä puoliajalla ja toisellapuoliajallakin saatiin hyökkääjälle tyhjä maali eteen, mutta laukaus reilusti yli.

Viimeisellä vartilla Sparta sai loppukirin aikaan ja loppu pelattiinkin ainoastaan Duklan päätyyn. Lopulta Sparta onnistui tasoittamaan 88 minuutilla. Kiri näyttää jäävän vajaaksi ennen kuin Duklan maalivahdilla pimenee. Pallo keskityksen jälkeen turvallisesti käsissä ja pelin pitäisi olla ohi, mutta tyyppi päättää vielä vetäistä hyökkääjää turpiin, punainen, pilkku ja peli 1-2 Spartalle… Spartan fanit yrittävät polttaa omaaa katsomonosaansa, järjestysmiehet keskittyvät kaljan juontiin eivätkä palomiehetkään jaksa kummemmin parista soihdusta ja savusta kiinnostua.

1.5 Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha 0:0 (0:0), Ďolíček,  Yleisömäärä: 5 000

Toisena pelinä oli niin ikään derby, tällä kertaa Bohemians 1905:n ja Slavia Prahan välillä Bohemianssin kotistadionilla Ďolíčekilla. Kaukaa katsottuna stadionin pääkatsomo vaikutti ihan hyväkuntoiselta. Pelin ollessa loppuun myyty jouduimme/saimme hankkia liput bohemianssin fanikatsomoon stadionin päädyssä (lipunhinta 5€). Pääty ja toinen sivukatsomo olivat molemmat melko karuja, mutta onneksi tunnelma oli sitäkin parempi. Myyntipisteet päädyssäkin toimivat ihan hyvin, mutta saniteettitilat rajoittuivat muutamaan bajamajaan ja aidan vierustaan. Tällä kertaa olut jäi ostamatta erikoisen tuoppipantti kikkailun takia, mutta makkara oli taas maukasta.


Molempien joukkueiden fanit olivat odotetusti hyvässä vauhdissa koko ottelun. Vaikka savuja ja soihtuja riitti homma pysyi ainakin päädyssä ihan hyvin hanskassa. Sen sijaan vierasjoukkueen faneilla oli ehkä liikaakin kierroksia ja peli jouduttiin pariin kertaan keskeyttämään, kun ylimääräistä tavaraa heiteltiin kentälle. Kotijoukkueen fanit saivat pelinjälkeen soihdutella rauhassa, eikä katsomosta poistuessa poliisejakaan ollut näkyvillä. Sen sijaan vierasfanit saivat vesitykistä niskaansa ja mellakkapoliisejakin riitti lähes joka kannattajalle oma.
















Pelin taso ei tälläkään kertaa noussut kovin korkealle, mutta vauhdikasta peliä oli ihan mukava seurata. Pelissä tuntui monin paikoin olevan enemmän yritystä ja tunnetta kuin taitoa ja meno oli melko sekavaa kohkaamista päästä päähän. Lopulta tasapeli oli ihan oikeutettu tulos, vaikka molemmilla oli myös pari maalipaikkaa.



7.5 AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 3:0 (2:0), Generali Arena, Yleisömäärä: 8 817


Viimeisimpänä Spartan ottelu Libereciä vastaan. Ennen ottelua Sparta oli jo menettänyt mahdollisuudet mestaruuteen edellisellä kierroksella, mikä näkyi stadionilla. Generali arena, joka on myös Tšekin maajoukkueen kotikenttä, oli noin puolillaan ja fanitkin melko rauhallisia. Stadion sinällään oli hieno ja kaikki palvelut toimivat tehokkaasti, mutta tunnelma jäi hieman vaisuksi. Liput pääty/nurkka katsomoon maksoivat reilut 6€. Kentällä Sparta oli todella hyvä ja voitti pelin yllättävänkin helposti (Liberec oli ennen ottelua sarjan 3. ja Sparta 2.).


Jos jalkapallosta on kiinnostunut ovat pelit Prahassa helposti käymisen arvoisia: liput ovat halpoja, makkara ja olut hyvää sekä tunnelma stadioneilla yleensä hyvä. Suosittelen kokemuksieni mukaan, joko Bohemianssin tai Spartan pelejä. Jos soihdut yms. ei haittaa Bohemianssin fani katsomosta pelin seuraaminen on tunnelmaltaan hieno kokemus, vaikka Sparta on pelillisesti ja stadionin palveluissa edellä. Slavian kotipeleihin en päässyt ja Dukla on selkeästi heikoin vaihtoehto, varsinkin jos vastustaja ei ole sarjan kiinnostavimmasta päästä.


Toki muutakin urheilutarjontaa Prahasta löytyy…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti