maanantai 29. helmikuuta 2016

"Oma" koti kullan kallis

vanha kaupungintalo, huipulta ihan näyttävät
 näköalat vanhaan kaupunkiin
Muutama viikko Prahassa takana ja arkikin on jo opiskelun muodossa alkanut. Luentojen alusta ei hirveää shokkia lopulta tullut vaan aika samanlaista koulunkäynti täälläkin on ja oma lukujärjestys on myös melko armollinen ja aikaa koulun ulkopuoliseen touhuun jää ihan mukavasti. Sitä touhuamistakin on riittänyt porukan järjestellessä ehkä osittain vielä alku innostuksissaan kaikenlaisia rientoja ja kaupunkiinkin pitäisi alkaa tutustua. Toistaiseksi varsinaisen turisteilun olen jättänyt odottamaan parempia aikoja vaihtelevien kelien takia. Parina päivänä on saatu ihan luntakin maahan, mutta toisaalta lämmöt ovat myös kavunneet parina päivänä yli 10˚C.
Kaarlensilta
 



Jääkiekkoa, liput opiskelijalle sopivat 4€

 




Ja sitten tämän kertaisen postauksen varsinaiseen aiheeseen eli opiskelija asuminen Tšekeissä:

Aluksi valitsin asuntolan lähinnä hakemisen helppouden ja halpuuden vuoksi. Sain tiedon asunnosta jo joulukuussa pari kuukautta ennen lähtöä. Tarkoitus oli alkuun tarkastella tiloja ja mahdollisesti etsiä asuntoa keskustan lähettyviltä myöhemmin, jos tarvetta löytyy. Näiden viikkojen perusteella olen kumminkin päätynyt siihen tulokseen että tarvetta muutolle ei ole vaan koko vaihtoaika mennee täällä.

UCT omistaa Prahan laitakaupungilta kaksi asuntolaa, jossa suuri osa vaihto-oppilaista ja myös paikallisista opiskelijoista asuvat.  Kahdessa asuntolassa (Vohla ja Sazava) asuu yhteensä n. 1500 opiskelijaa lähinnä UTC:stä ja lähistöllä on myös muita hieman pienempiä asuntoloita. Huoneeni hinta on 3000CZK eli n. 100€ kuussa sisältäen sähkön, veden, netin ja huonekaverin… Itsellä kävi kämppislotossa ihan hyvä tuuri ja ranskalainen huonekaverini vaikuttaa kaikin puolin hyvältä tyypiltä.  Tietysti joitain kulttuuri eroja on sekä vahva ranskalainen aksentti vaikeuttaa kommunikointia, mutta ainakin toistaiseksi ollaan tultu hyvin toimeen. Naapuri huoneessa on pari Tšekkiä, joita ei normaalisti juurikaan näy, mutta ei heistä mitään harmiakaan ole ollut.

Tästä päästään helposti syyhyn miksi ainakin itse olen asuntolaan hyvin tyytyväinen. 1500 opiskelijaa ja n.3/4 kv-opiskelijoista kahteen kerrostaloon aiheuttaa tuottaa varsin tiiviin yhteisön ja erilaista tekemistä löytyy joka päivälle. Vaihtarien keskuudessa on todella hyvä henki ja illan tai tulevaisuuden suunnitelmista huudellaan todella avoimesti, oli kyseessä sitten etkot, bileet, lenkki-, lounas- tai matkaseuran kaipailu tms. Erilaisiin ihmisiin tutustuminen tulee siis hyvin helpoksi (tai oikeastaan pakolliseksi).

Suomesta poiketen huoneet siis jaetaan kahden- tai kolmenhengen kesken. Lisäksi kylpyhuone, vessa, jääkaappi ja eteinen jaetaan vielä naapuri huoneen asukkaiden kanssa. Keittiötä huoneistossa ei ole vaan joka kerroksessa on 2 yhteiskeittiötä kunkin kerroksen asukkaille. Jotta ruuanlaitto ei olisi liian helppoa, ei keittiöstä myöskään löydy uunia saati sitten mikroa. Lisäksi kaikki tarvittavat välineet tarvitsi hankkia itse. Toki näiden kolmen viikon aikana olen nähnyt keittiössä n.3 ihmistä ja suurin osa porukasta syökin ateriansa joko yliopistolla, ravintoloissa tai asuntolan ruokalassa. Ruokalasta saa arkipäivinä ihan hyvätasoisia linjastoaterioita alle 2€ ja iltaisin tilattua erikseen annoksia aina pihveistä pastoihin n. 5€ hintaan. Yleensä kokkailtua tulee lähinnä viikonloppuisin, jos silloinkaan.












Asuntola sijaitsee noin 40 minuutin metro- ja bussimatkan päässä yliopistolta ja keskustaankin matka kestää puolisen tuntia, päivästä ja kellonajasta riippuen. Etäisyys tietysti aiheuttaa omat haasteensa liikkumiseen, mutta siihenkin tottuu varsin nopeasti. Julkinen liikenne Prahassa toimii todella mallikkaasti, eikä alle 26-vuotiaalle opiskelijalle edes ole ylivoimaisen kallista. 5kk:n matkustuskortti metroon, busseihin ja raitiovaunuihin maksaa n. 50€. Lisäksi oikeastaan kaikki elämiseen tarvittava löytyy myös ihan asuntolan lähimaastosta.

Kävelymatkan päässä asuntolasta löytyy useampiakin ravintoloita, pubeja ja yksi yökerhokin (jo mainittu El Magico). Lähimpään kauppaan kävelee n.3 minuuttia. Kyseessä on toki melko pieni ”nurkkakioski”, mutta kyllä siitäkin hätätapauksissa ruokaa ja juomaa saa. Isompaan hypermarkettiin matkaa on bussilla pari pysäkinväliä ja samassa paikassa on myös kohtuu jäätävän kokoinen ostoskeskus, josta varmasti saa kaiken tarvittavan (http://www.centrumchodov.cz ).

Vapaa-ajan viettoon löytyy asuntolan lähimaastosta myös hyviä vaihtoehtoja. Lähistöltä löytyy reilusti urheilu mahdollisuuksia tennis- koripallo- ja jalkapallokenttien muodossa sekä myös kuntosali. Positiivisena yllätyksenä lähistöltä löytyy myös ihan kunnollinen metsä lenkkeilyä ja muuta ulkoilua varten, mikä ei keskustassa asuessa olisi yhtä vaivatonta.

Ehkä jo ensi viikolla takemmin opiskelusta ja kurssi vaihtoehdoista täällä, sekä lupaan yrittää olla parempi turista ja ainakin linnan aluetta voisi käydä tutkimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti